Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Dukan

Twarogowe knedle ze śliwkami (2 porcje)

250 g sera białego chudego (w wersji normalnej półtłusty lub tłusty)
szklanka mąki pełnoziarnistej (chociaż tak naprawdę ilość zależy od typu sera i wielkości jajka)
1 jajko
10 tabl słodziku (w wersji normalnej cukier lub miód)
ok. 10 śliwek bez pestek


do podania
jogurt naturalny/ serek homogenizowany


Ser mielimy na gładko, dodajemy jajko, słodzik i miksujemy na gładką masę. Później stopniowo dodajemy mąkę aż ciasto nie będzie się kleić. Chłodzimy w lodówce (można 15 minut mozna dłużej). Wyjmujemy pestki ze śliwek. Ciasto dzielimy na około 10 części (zależnie jak duże knedle chcemy otrzymać) i każdą z nich wałkujemy w dość płaski placuszek. Nakładamy na niego śliwkę lub połówkę śliwki i zlepiamy boki. Zlepiony knedel formujemy w dłoniach w kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia.

Ważne jest by ser był suchy- odpada więc i chudy emilki i delikate z biedronki. Jeśli ser jest bowiem zbyt kleisty potrzeba o wiele więcej mąki by ciasto było odpowiednio zwarte, a knedle wychodzą twarde. A nie delikatnie serowe jak powinny.
Część mąki można zastąpić otrębami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation