Kuchnia

food szarlotki

Szarlotka z cynamonem

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
200 g margaryny
1/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie:

jabłka prażone
1,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

http://przepisoteka.blogspot.com/2013/01/szarlotka-z-cynamonem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation