Kuchnia

food szarlotki

Szarlotka z przymrużeniem oka

270g mąki
127g nieco miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
2-3 łyżki cukru pudru
¼ łyżeczki soli
2 jajka
Nadzienie:
6-7 (około kilograma) jabłek (najlepiej antonówek albo szarej renety, papierówek)
¾ szklanki brązowego cukru (albo ½ zwykłego cukru)
¾ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
1,5 łyżki masła
Przygotowanie:

Połącz sypkie składniki z kawałkami masła. Następnie dodaj 2 jajka i zagnieć elastyczne, miękkie ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk (od czasu do czasu możesz podsypać stolnicę mąką). Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 2 godziny do lodówki, żeby odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 milimetrów. Tak rozwałkowanym ciastem wyłóż formę o średnicy 23 cm. Pamiętaj o tym, żeby lekko docisnąć ciasto przy brzegach formy. Z resztek ciasta wykrój ciasteczka o dowolnym kształcie i rozmiarze. Formę z ciastem oraz ciasteczka włóż do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuj delikatnie całą powierzchnię ciasta widelcem.

Nadzienie. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w ćwiartki. Na patelni (albo w rondlu z grubym dnem) rozpuść masło, dodaj jabłka i podsmażaj chwilę, aż owoce trochę zmiękną (ok. 7-10 minut). Pamiętaj, żeby całość mieszać od czasu do czasu. W kubeczku zmieszaj cukier z przyprawami (cynamon, świeżo starta gałka, imbir) i dodaj do jabłek. Duś pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać, a sok, który puściły połączy się z cukrem. Do tego wszystkiego w kuchni poczujesz niesamowity zapach smażonych jabłek, imbiru i cynamonu. Gotową masę zostaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation