Kuchnia

food szarlotki

Weganie: Szarlotka sypana

Przepis na to ciasto jest łatwy do zapamiętania: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy manny, 1 kg obranych jabłek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i pół kostki margaryny. Jeśli chcemy piec szarlotkę w standardowej tortownicy, proponuję jednak podwoić wszystkie składniki dwukrotnie, prócz jabłek.

Ciasto wychodzi dosyć słodkie, więc jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich wypieków, proponuję zmniejszyć ilość cukru.

My tym razem zamiast mąki tortowej użyliśmy orkiszowej i zmniejszyliśmy ilość cukru (chociaż i tak wyszła dość słodka - pewnie przez gatunek jabłek).

Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm) :

1 szkl. mąki orkiszowej grubej (lub pszennej pełnoziarnistej)
1 szkl. mąki orkiszowej zwykłej (lub tortowej)
2 szkl. kaszy manny
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (250 g) margaryny wegańskiej (np. Alsan)
1,5 kg soczystych jabłek(najlepiej antonówek)
Wykonanie

Wymieszać w misce mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180° C. Opłukać i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 suchych składników (ok. 1 3/4 szklanki) i równo rozłożyć łyżką. Następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i także wyrównać łyżką. Znowu wysypać niecałe 2 szklanki suchych składników, a na nie wyłożyć pozostałą część jabłek. Górna warstwa to pozostała część suchych składników. W rezultacie powinny być 3 warstwy suche i 2 mokre.

Na wierzch ciasta układamy pokrojoną w plastry margarynę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 min. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Uwaga. Może się tak zdarzyć, że margaryna będzie lekko wyciekać przez dno tortownicy, można wtedy podłożyć pod nią dodatkową blaszkę, np. do pieczenia pizzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation