Kuchnia

Chlebki i bułeczki

Składniki na 10 bułek:

3 1/2 szklanki mąki pszennej

3 czubate łyżki mąki graham

200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka

1 duże jajko

30 g drożdży świeżych

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki świeżo posiekanej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek



Z drożdżami zrobić najpierw rozczyn (z cukrem i odrobiną letniego mleka) i zostawić na 15 minut do podrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie i pokroić ostrym nożem na 10 równych kwadratów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut do rumianego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation