Kuchnia

Buły, chlebki i wypieczki

Chleb z czerwoną cebulą

SKŁADNIKI:
(na keksówkę 32 cm)


20 g świeżych drożdży
450 g mąki
300 ml wody (nie gorącej!)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pół czerwonej cebuli bardzo drobno posiekanej
otręby do foremki


Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem, dodać 2-3 łyżki wody (tak żeby pokryły drożdże), wymieszać i odstawić na około 10 minut. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę, dodać resztę wody, dwie łyżki oliwy, sól i cukier i zagnieść luźne ciasto. Na końcu dodać pokrojoną cebulkę i delikatnie wmieszać w ciasto. Keksówkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki, wierzch posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie piec w temp 220 st. C przez około 40-45 minut. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation