Kuchnia

kuchnia

Deser brzoskwiniowy
Składniki:
1 puszka brzoskwiń w syropie (około 500g)
3 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
300 ml śmietany kremówki (w UK może być double cream)

Odlać pół szklanki syropu brzoskwiniowego do małego garnka i i wsypać do niego żelatynę. Wymieszać i zostawić żeby napęczniała.

Osączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus z 1 łyżką cukru pudru. Do musu dodać sok cytrynowy i zamieszać. Odlać 1/2 szkl. musu do ozdobienia wierzchu deseru.

Napęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Nie zagotować! Ostudzić.

Ubić kremówkę z pozostałym cukrem.

Przestudzoną żelatynę wymieszać szybko wymieszać z musem brzoskwiniowym, najlepiej trzepaczką ręczną, a następnie wymieszać ze śmietaną.

Gotową masę przelać do pucharków i schłodzić. Wierzch deseru polać wcześniej odłożonym musem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation