Kuchnia

Food

Ciasteczka owsiane bez jajek i skrobi - Dukan

Ciasteczka owsiane kawowo-cytrynowe bez jajek i skrobi
Smak ciastek można oczywiście dowolnie zmieniać świetne byłyby w polewie czekoladowej
Są bardzo chrupiące, ale na drugi dzień mogą zmięknąć, zawsze można zrobić z połowy porcji na jeden raz, gdy ma się wolne miejsce w piekarniku
Średnio wychodzi 12-14 ciasteczek.
Ciastka wymagają jedynie mleka
6 łyżek otrąb NIE mielonych (4o+2p)
słodzik (dałam 12, ale było za słodkie dla mnie)
200ml mleka
1 bardzo płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
odrobina aromatu cytrynowego lub sernikowego(ok 2-3 kropli)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Otręby i słodzik zalać mlekiem, ugotować na średnim ogniu często mieszając aż zgęstnieje, otręby utworzą kleistą masę i całość będzie wolniej spływać z łyżki.
W czasie gotowania ustawić piekarnik na 180*
Pod koniec dodać do otrębów kawę, a po wyłączeniu aromat.
Nakładać łyżką małe ciasteczka, spłaszczyć na cienkie placuszki
Piec 35 minut aż brzegi się spieką, lub dłużej w zależności od piekarnika (w elektrycznym moje gotowe były po takim czasie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation