Kuchnia

Food

Kopytka gryczane
Składniki kopytek gryczanych:
1 kg ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
(najlepsze są odmiany mączyste, Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun)
ok. 25 dag maki gryczanej (ok. 2 szklanki)*
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 nieduże jajka
szczypta soli
Jak zrobić kopytka gryczane?
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić (mogą też być z poprzedniego dnia). Po ostudzeniu uformować z nich kopczyk, pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wbić jajka. Ziemniaki dookoła obsypać mąką gryczaną i ziemniaczaną, dodać sól i wszystko dokładnie zagnieść.
Z ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na kawałki i z każdego z nich utoczyć długi wałeczek. Pokroić je ukośnie na małe kawałki i gotować partiami, wrzucając do dużej ilości wrzącej wody. Gotować ok. minutę od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

*Być może trzeba będzie dodać więcej mąki i skrobi, jeżeli ziemniaki są zbyt wodniste; zdecydowanie polecam te ugotowane dzień wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation