Kuchnia

Crumble, Owsiankowo śniadaniowo itp. :D

Kucharzymy zdrowo i smacznie, czyli Cytrynka w kuchni :-): Zapiekana owsianka z cynamonem, jabłkiem i kandyzowanymi wiśniami

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka rodzynek
3 łyżki kandyzowanych wiśni
1 małe jabłko
1/2 szklanki mleka (dowolnego)
1 łyżka orzechów włoskich
1/2 łyżeczki masła*
1 łyżeczka cukru trzcinowego*
cynamon
kardamon

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C.
Jabłko dokładnie myjemy i ścieramy na tarce.
Mieszamy płatki owsiane z rodzynkami, startym jabłkiem, wiśniami i orzechami. Doprawiamy cynamonem i kardamonem.
Mieszankę przekładamy do żaroodpornej miseczki.
Zagotowujemy mleko i zalewamy nim zawartość miseczki (jeśli używamy cukru, wcześniej mieszamy go z mlekiem). Odstawiamy na chwilę.
Jeśli używamy masła, kroimy je w drobne kawałeczki i rozkładamy na powierzchni owsianki w różnych miejscach.
Pieczemy przez 40-45 minut, dopóki większość mleka nie zostanie wchłonięta.

Uwagi:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation