Kuchnia

Desery

Gofry czekoladowe
Składniki:

* 200 g mąki pszennej
* 50 g drobnego cukru do wypieków
* 40 g kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* pół łyżeczki soli
* 3 jajka, żółtka i białka osobno
* 55 g masła, roztopionego i ostudzonego
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 450 g maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
* 1/2 - 3/4 szklanki drobinek czekoladowych (chocolate chips)

Mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę, sól przesiać i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka zmiksować z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksować z suchymi składnikami. Odłożyć ciasto na 5 minut.

Po tym czasie dodać białka, drobinki czekoladowe, delikatnie wymieszać.

Piec w gofrownicy do chrupkości lub do momentu aż bez problemu będą odchodziły od gofrownicy. Podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation