Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kruche ciasto z morelami, budyniem i dwukolorową kruszonką

Składniki:

Ciasto:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g masła
1 jajko
500 g moreli


Budyń:

2 opakowania budyniu waniliowego
750 ml mleka
5 łyżek cukru


Kruszonka:

3/4 szkl. mąki pszennej
5 łyżek cukru
75 g masła
ok. 1 łyżeczki kakao (opcjonalnie)


Ciasto: W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia z masłem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Wyjąć i szybko zagnieść gładkie ciasto. Można również ciasto zagnieść tradycyjnie ręcznie. Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzeg ok. 3 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i podpiec ok. 15 min. Wyjąć i chwilę przestudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 st. C.

Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem. Masło stopić i wlać do mąki. Wymieszać widelcem, aż utworzą się grudki. Do części można dodać kakao i w ten sposób powstanie kakaowa kruszonka.

Budyń: W 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Na podpieczony spód wylać budyń, ułożyć połówki moreli skórką do dołu. Wierzch posypać dwukolorową kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. C ok. 40-45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation