Kuchnia

Kulinaria

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem

Składniki:
1 zupka chińska
1 puszka kukurydzy konserwowej
średni słoik selera konserwowego
2 puszki tuńczyka
4 jajka
20 dag ogórków konserwowych
6 łyżek majonezu
sól
pieprz


Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać ¾ szklanki gorącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż makaron ostygnie. Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyki osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół i oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i żółtka na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Do przezroczystej miski wyłożyć połowę makaronu z zupek chińskich, kukurydzę, na nią rozsmarować 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, na to seler konserwowy, tuńczyki, białka jajek, ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pozostały makaron z zupek chińskich i na wierzch sałatki starte żółtka jajek. Sałatkę schłodzić w lodówce. Składniki wystarczą na około 7 porcji.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_warstwowa_z_tunczykiem_i_selerem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation