Kuchnia

Kulinaria

KURCZAK CURRY W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM.

Składniki: (4-5 porcji)
pełnoziarnisty makaron spaghetti / brązowy ryż
podwójny filet z kurczaka,
1 cebula,
1 puszka pomidorów,
2 garstki mrożonego zielonego groszku,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka curry,
1/3 łyżeczki kurkumy,
oliwa extra virgin,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Filety oczyścić, pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z odrobiną oliwy. Mniej więcej w połowie smażenie doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso lekko się zarumieni. Usmażonego kurczaka przełożyć do miski.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać curry, kurkumę, wymieszać. Dodać kurczaka, połączyć składniki. Pomidory przełożyć z puszki do miski, rozdrobnić łyżką, dodać do kurczaka. Dodać mrożony groszek. Wszystko wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem, gotować 15 min. na małym ogniu. W miseczce zmieszać 2 łyżki śmietany z 5 łyżkami sosu z patelni, następnie dodać do kurczaka i dokładnie wszystko wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, a jeśli będzie taka potrzeba, doprawić solą pieprzem, curry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation