Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Smakowite obiady

Orientalny makaron z dynią puree i boczkiem
Orientalny makaron z dynią puree i boczkiem
SKŁADNIKI:


400 g pokrojonej w kostkę dyni (o ładnym, soczystym kolorze)
150 g makaronu Tao Tao ze słodkich ziemniaków
100 g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
1 łyżka sosu teriyaki Tao Tao
4 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka kuminu
1 czubata łyżeczka curry
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
plastry wędzonego boczku
sezam biały i sezam czarny
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
W małej miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek, kurkumę, kumin i curry i dodać do miski z pokrojoną dynią. Wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniach (może to być tylko makaron ryżowy lub inny np spaghetti). Gotowy makaron odcedzić na sicie i przełożyć na patelnię. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i sos teriyaki oraz biały sezam. Podgrzewać do odparowania płynu, aż makaron zmieni kolor (2 min.). Upieczoną dynię zmiksować na puree, doprawić solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego. Ja wymieszałam tylko makaron ze słodkich ziemniaków z sosem i sezamem. Makaron podawać z aromatycznym sosem dyniowym, kleksem kwaśnej śmietany, boczkiem uprażonym na suchej patelni w ilości dowolnej. Posypać natką pietruszki i czarnym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation