Kuchnia

Smakowite obiady

Kotleciki rybne w zalewie pomidorowej- Składniki na klopsiki:

- 2kg fileta z dorsza (bądź innej ulubionej ryby)- filet zmielić w maszynce na gładką masę

- 1 czerstwa bułka (namoczona uprzednio w mleku i odciśnięta)

- 1 jajko

- przyprawy według uznania (u mnie: majeranek, chili, bazylia, sól, pieprz, przyprawa do ryby)- ważne by kotleciki miały dosyć wyrazisty smak

Składniki na zalewę pomidorową:

- 3 duże cebule

- olej do smażenia

- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

- ok 0,5 litra gorącej wody

- sól, pieprz, szczypta cukru

Wykonanie:

1) Ze składników na klopsiki uformować nieduże pulpeciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

2) Usmażone kotleciki odłożyć na bok i na oleju z ich smażenia zeszklić pokrojoną w kostkę (bądź piórka) cebulę (jeżeli oleju po smażeniu kotlecików zostało mało, to troszkę dolać)

3) Jak cebula się zeszkli na złoty kolor wlać na patelnię ok 0,5 litra gorącej wody i razem wymieszać

4) Następni dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz cukier

5) Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut

6) W dużej misce na przemian układać kotleciki z pomidorową zalewą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation