Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Smakowite obiady

babeczki z curry
składniki

1 litr rosołu
200 g ryżu
60 g masła + masło do wysmarowania formy
3 łyżki tartej bułki + odrobina bułki do wysypania foremek
2 ząbki czosnku
120 g szynki westfalskiej
3 jabłka


na sos:

1 cebula
oliwa
30 g mąki
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki śmietanki 12%
sól, pieprz


sposób przygotowania

na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. odcedzamy, zachowujemy rosół. dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odcedzamy nadmiar płynu. 4 foremki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plasterkami szynki. napełniamy ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oc, nie domykając go. z jabłek wycinamy 8 kształtnych krążków, podsmażamy je na maśle, odkładamy. robimy sos: cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, kroimy resztki jabłek na kawałki, dodajemy do cebuli. wsypujemy mąkę i curry, wlewamy śmietankę, można dodać nieco rosołu, jeśli sos jest zbyt gęsty. solimy i pieprzymy. na talerzu układamy 4 podsmażone krążki jabłek, na nich ryżowe babeczki, ozdabiamy pozostałymi 4 krążkami jabłek. sos podajemy osobno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation