Kuchnia

Kulinaria

Królik w cytrynowym soku z imbirem

1 królik około 1 ½ kg
4 cytryny
5 łyżek oliwy
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
szczypta imbiru sól, pieprz do smaku
½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki

Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje. Porcje natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Z trzech cytryn wycisnąć sok i wymieszać z trzema łyżkami oliwy, polać równomiernie porcje królika i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy i zrumienić na oliwie na złocisty kolor. Przełożyć do rondla, podlać odsączoną marynatą i dusić pod przykryciem podlewając rosołem. Pozostawioną cytrynę umyć, pokroić w plastry i włożyć do rondla, dusić przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Królika wyłożyć na półmisek, obłożyć ziemniakami pieczonymi w piekarniku i obficie posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z gotowanymi warzywami lub ulubioną sezonową surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation