Kuchnia

kuchenne rewolucje

Wykwintna wersja znanej potrawy.
Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty


Składniki:

3 kromki pieczywa tostowego
2 cebule
Główka czerwonej kapusty
600 g mieszanego mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz, ziele angielskie
2 łyżki oleju
200 ml bulionu
200 ml wytrawnego czerwonego wina
4 gałązki majeranku
750 g ziemniaków
1 łyżka masła
4 łyżki borówek do mięs

Przygotowanie:

Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę na 3 minuty. Zdjąć wierzchnie liście. Ponownie włożyć do wrzątku i zdjąć liście (w sumie 8 dużych liści). Ściąć grube nerwy liści.

Mięso, jajko, odciśnięte pieczywo, musztardę i cebulę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Nadzienie zawijać w liście. Gołąbki obsmażyć w brytfannie, wraz z jedną pokrojoną w piórka cebulą. Wlać bulion i wino oraz dodać majeranek. Wstawić do rozgrzanego do 175 st. piekarnika C na 30 minut. Po 20 minutach obrócić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, a następnie lekko przesmażyć na maśle. Gołąbki podawać z ziemniakami, sosem i konfiturą z borówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation