Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Just My Delicious: Drożdżówki z Budyniem

Drożdżówki z budyniem to wspaniały smak dzieciństwa, któremu raz na jakiś czas pozwalam powrócić piekąc właśnie te cuda :) Intensywny aromat wanilii, puszyste ciasto drożdżowe i odrobina słodkiej, rozpływającej się w ustach kruszonki to coś, bez czego nie wyobrażam sobie listy pt."Moje Smaki Dzieciństwa" :)

Składniki na ciasto na drożdżówki (kilkanaście):
200ml mleka
40g świeżych drożdży
150g cukru
500g mąki pszennej
90g miękkiego masła
1 jajko
Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Składniki na budyń:
400ml mleka
3 jajka
1 laska wanilii
100g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
W mleku roztrzep dokładnie jajka, ustaw garnek z mlekiem na małym lub średnim ogniu. Dodaj ziarenka z laski wanilii, cynamon, cukier oraz rozrobioną z odrobiną mleka mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszaj energicznie, aby zapobiec powstawaniu ewentualnych grudek do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje i będzie przypominać bardzo gęsty budyń. Gdy tak się stanie pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia.


Kiedy masa będzie już w temperaturze pokojowej nałóż ją równomiernie na rozwałkowany blat ciasta. Złóż najpierw jeden dłuższy bok do wnętrza (tak, aby jego krawędź dotarła do środka prostokąta), a następnie drugim bokiem pokryj pierwszy. Teraz ciasto pokrój na kilka lub kilkanaście równych, podłużnych pasków. Każdy z nich przekręć przez środek, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ładnie popraw wszystkie warstwy.

Dodatkowo:
1 jajko
Gotowe drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni posmarowanych jajkiem drożdżówek. Piecz w 180C przez ok 20 minut, do czasu aż bułeczki będą złociste i puchate.

Sugestie: Budyń powinien być na tyle gęsty, aby nie wypływać za bardzo podczas pieczenia, w razie konieczności dodaj do niego więcej mąki ziemniaczanej lub jeśli będzie zbyt gęsty - mleka. W wersji ekspresowej możesz użyć budyniu z torebki (rozrób go jednak z kilkoma łyżkami miękkiego masła, aby był bardziej kremowy i smaczny). Ziarenka z laski wanilii możesz zastąpić ekstraktem waniliowym lub domowym cukrem waniliowym. Również do kruszonki możesz dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii. Jeśli zrezygnujesz z kruszonki, do budyniu polecam dodać ok garści rodzynek :)

Wersja light: Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem.

Pytanie: Jak zrobić budyń bez jajek?
Odpowiedź: Z przepisu pozbądź się jajek, a zamiast nich dodaj kilka łyżek masła (ok 2-4 łyżek) i w razie konieczności ciut więcej mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation