Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Składniki :

( na ok. 25 ptysi )

Ciasto :

1 szklanka wody

szczypta soli

125g masła lub margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

4 duże jajka



Krem :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

ziarenka z połowy laski wanilii

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej



120g masła w temperaturze pokojowej

100 ml śmietanki kremówki

2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( proszku )



Sposób przygotowania :

Ciasto :

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia .

Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami. Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .



Krem :

Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę , w której uprzednio dokładnie rozpuszczamy kawę ( by lepiej rozpuścić kawę i wydobyć z niej więcej aromatu warto śmietankę delikatnie podgrzać ) .

Upieczone ptysie rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem .

Wierzch oprószamy kakao .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation