Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki:

3 białka
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
1 łyżka miodu lub golden syrupu
nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, creme patissiere itp.

Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.

Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation