Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort Walentynkowy
Mocno czekoladowy, gęsty, wilgotny i mięsisty. Z intensywnym aromatem kawowym i grubą polewą czekoladową.
Składniki:
• 350 g ciemnej czekolady (gorzkiej 70% lub delikatniejszej - deserowej), połamanej
• 125 ml (1/2 szklanki) likieru kawowego, np. Kahlua (lub brandy)
• 30 g (1/4 szklanki) kakao
• 250 g masła niesolonego, pokrojonego na kawałki
• 175 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
• 10 jajek, oddzielnie białka i żółtka, ogrzanych do temperatury pokojowej
• 60 g (1/2 szklanki) mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka octu winnego

Polewa czekoladowa:
• 200 g ciemnej czekolady, połamanej na kostki
• 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
• 60 ml (1/4 szklanki) likieru kawowego, np. Kahlua

Forma w kształcie serca o szerokości i wysokości 25 cm (o pojemności 2 litry) lub forma okrągła o średnicy 25 cm, wysmarowane masłem i posypane cukrem lub mielonymi migdałami

oraz: wiśnie w gęstym syropie

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W plastikowej misce umieścić czekoladę, likier, kakao, masło, 125 ml (1/2 szklanki) wody, 115 g (1/2 szklanki) cukru. Miskę ustawić na rondelku z gotującą się wodą i mieszając drewnianą łyżką rozpuścić i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Mikserem ubić żółtka na puszysty krem. Wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z ostudzoną masą czekoladową, a następnie bardzo delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na pianę z dodatkiem octu winnego. Stopniowo dodawać resztę cukru, ubijając aż piana będzie sztywna. Połowę piany wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z masą czekoladową, następnie dodać drugą połowę piany i również wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy.
Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec w środkowej części piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku, jeśli jest jeszcze bardzo klejące, piec przez kolejne 5 - 10 minut. Uważać, aby ciasta nie zrumienić za bardzo, bo będzie gorzkie.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (opadnie do poziomu formy i trochę się skurczy). Po ostudzeniu wyłożyć na paterę spodem do góry, wyrównać boki, polać polewą czekoladową (przepis poniżej) i odstawić do zastygnięcia. Ciasto najlepiej serwować następnego dania, aby uwolniło aromaty. Podawać z wiśniami w syropie. Tort z każdym dniem nabiera smaku
Polewa czekoladowa:

Do rondelka z grubym dnem włożyć czekoladę, wlać śmietankę i likier. Mieszać aż czekolada się roztopi i połączy z resztą składników w jednolitą masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation