Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem - Przepis
Składniki:
170g czekolady (dałam gorzką)
170g masła
6 jajek
160g cukru*
90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17min. w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10min, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.
Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation