Kuchnia

krówka i spółka..

JABŁKA W KARMELU
Przygotuj
6 jabłek
6 patyczków drewnianych
450g brązowego cukru
50g masła
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżki miodu
150ml wody


Nalewamy zimnej wody do salaterki i odstawiamy.
Jabłka myjemy i wbijamy do każdego jeden patyczek.
Szykujemy dużą blachę lub deskę i wykładamy papierem do pieczenia.
W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, ocet i wodę. Gotujemy wszystko przez 10 minut, lub dopóki zrobi się karmel. Pod koniec gotowania należy dosyć często sprawdzać, czy karmel jest gotowy ( po wlaniu do zimnej wody od razu stwardnieje). Cala miksutra będzie wyglądala bardzo piankowo.
Obtaczamy jabłka w karmelu i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakują w ten sam dzień
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation