Kuchnia

krówka i spółka..

Naleśniki Suzette
Masło na naleśniki stopić i odstawić, aby przestygło. Roztrzepać z jajkami i mlekiem. Połowę wymieszać z mąką, cukrem i solą, dodać pozostałe mleko i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Jedną pomarańczę opłukać gorącą wodą, skórkę drobno zetrzeć, pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć. Pozostałe pomarańcze wyfiletować, zebrać sok. Stopić masło na sos, dodać cukier i lekko skarmelizować. Dodać sok z pomarańczy i 50 ml koniaku, gotować na wolnym ogniu, aż karmel się rozpuści. Dodać skórkę i cząstki pomarańczy, utrzymywać w cieple.

Teflonową patelnię za każdym razem wysmarować niewielką ilością masła, a następnie upiec na nim 8 cieniutkich naleśników. Naleśniki złożyć w trójkąty i zamoczyć w gorącym sosie. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, polać pozostałym koniakiem i podpalić. Gdy płomień zgaśnie, posypać cukrem pudrem. Podawać natychmiast. Świetnie smakują z lodami waniliowymi.

Składniki:


• 25 g masła extra Pilos
• 2 jajka
• 300 ml mleka Pilos
• 125 g mąki pszennej Castello
• 30 g brązowego cukru
• szczypta soli jodowanej Castello
• 3 pomarańcze
• 50 g brązowego cukru
• cukier puder do posypania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation