Kuchnia

Desery

banany w cieście francuskim

skŁadniki :
2 banany
8 pasków ciasta francuskiego
1 owoc kiwi
2 truskawki
czekoladowe ziarenka kawowe mocca
100 ml śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
olej w sprayu
lody:
300 g serka president z wiaderka
160 ml zimnej śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu)

przygotowanie:
lody należy przygotować dzień wcześniej.
utrzeć serek przy użyciu trzepaczki elektrycznej, dodać cukier, esencję i cały czas ubijać. dodać kremówkę i ubijać dalej razem przez około 10 minut. masę zamrozić.
kremówkę z cukrem umieścić w garnku i zagotować, by zaczęła bulgotać. zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady. mieszać do utworzenia jednolitej masy, odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała do konsystencji kremu i łatwo było ją formować przy użyciu rękawa cukierniczego. jeśli będzie za twarda, można ją delikatnie ponownie podgrzać, mieszając przy tym energicznie, do uzyskania upragnionej konsystencji.z ciasta francuskiego wyciąć 4 długie paski szerokości 1 cm i 4 paski szerokości 0,5 cm. banany przeciąć na pół. połówki owijać szerszym i węższym paskiem ciasta. umieścić najlepiej pionowo, w natłuszczonej formie żaroodpornej i spryskać olejem w sprayu. piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c. jeśli w międzyczasie banany się przewrócą, nic nie szkodzi - najważniejsze żeby ciasto zdążyło się już lekko podpiec :)
na środku talerza przy użyciu papierowego szablonu (kartka papieru a5 z wyciętym na środku serduszkiem) drobnym sitkiem utworzyć dekorację z kakao. umieścić na sercu upieczone banany. przy użyciu rękawa cukierniczego wycisnąć krem czekoladowy, a specjalną łyżką gałkę lodów sernikowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation