Kuchnia

mięso

Burgery z mizuną i miętą
Składniki – na burgery:
400 g mięsa wołowego
cztery ząbki czosnku, zgniecione (lub wedle uznania)
dwie szalotki, drobno posiekane (lub wedle uznania)
pół łyżeczki kminku rzymskiego
kilka sporych listków mizuny (opcjonalnie)
mały pęczek mięty, drobniutko posiekanej
łyżeczka sosu Worcestershire (bardzo mocno zalecana!)
chilli do smaku (ja używam takiej mieszanki przypraw Kamis z pikantnymi przyprawami, bardzo fajna jest)
sól, pieprz
plus: wędzony boczek: na jeden burger przypadają około dwa plasterki boczku
odrobinę tłuszczu do smażenia

Wykonanie: mięso mielimy, doprawiamy dokładnie przyprawami – mieszamy rękoma i formujemy małe kotleciki. Owijamy plasterkami boczku i smażymy na patelni grillowej. Uwaga! Jeśli Wasz boczek jest bardzo słony, dodajcie mniej soli do kotlecików!
Sos BBQ
2 duże pomidory, obrany ze skórki (wystarczy sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę) – ja użyłam połowy puszki pomidorów, o tej porze świeże nie są jeszcze za dobre
4 łyżki wody
łyżka oliwy
łyżka octu winnego
łyżka cukru (dałam brązowy)
łyżka musztardy
łyżka sosu worcestershire
porządna szczypta płatków chilli

Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do garczka, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut aż sos stanie się gęsty, ciemny i aromatyczny. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation