Kuchnia

Ciasta i coś na słodko

Oponki serowe, czyli pączki z dziurką
Z poniższego przepisu wychodzi 18 sztuk o średnicy 6-7cm.

oponki z ciasta twarogowego

Oponki serowe
Składniki:
250g mąki pszennej + do podsypania
250g twarogu półtłustego
50g cukru pudru
2 żółtka
0,5 pełnej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu lub octu
7 łyżek śmietany 12%
10g cukru wanilinowego
1-1,2l oleju rzepakowego do smażenia

pączki na sodzie oczyszczonej

Wykonanie:
- do zmielonego lub rozdrobnionego twarogu przesiać mąkę, wbić żółtka, dodać cukry, śmietanę, sodę oczyszczoną i spirytus/ocet
- podane składniki wymieszać i zagnieść dłonią do powstania elastycznego i lekko klejącego ciasta
- olej przelać do szerokiego rondla, jego warstwa powinna mieć wysokość co najmniej kilku centymetrów (zbyt mała ilość sprawi, że nasze oponki mogą przywierać do dna i przypalać się), rozgrzewać go na niewielkim ogniu do uzyskania odpowiedniej temperatury
- jeżeli posiadamy termometr cukierniczy, możemy sprawdzić, kiedy olej będzie miał optymalną temperaturę około 175 stopni, jeśli nie mamy takiego wynalazku w naszej kuchni, bez obaw - możemy włożyć mały kawałek ciasta i zobaczyć, jak się zachowuje w oleju; jeśli zanurza się, ale po chwili wynurza, oprócz tego wokół pojawiają się bąbelki, nasz olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia
- ciasto możemy przy rozwałkowywaniu oprószyć mąką lub natłuścić dłonie i blat olejem, wtedy nie będzie się kleić
- ciasto rozwałkować na grubość około 1cm, szklanką wykrawać kółka, a w środku każdego z nich wykrawać dziurkę - ja robię to nakrętką od butelki po wodzie czy napoju

Oponki czyli pączki z dziurką

- oponki układać na blacie oprószonym mąką lub lekko natłuszczonym (należy pamiętać, że przy wkładaniu ich do nagrzanego oleju trzeba strzepnąć nadmiar mąki, która może się niestety przypalać)
- oponki smażymy wrzucając do rozgrzanego oleju tak, by zajmowały całą szerokość garnka, ale miały między sobą trochę luzu, gdyż będą rosnąć podczas smażenia
- można ułożyć je widelcem w rondlu, żeby się nie skleiły
- smażyć na złoto, przewracając widelcem na druga stronę (cały proces trwa około 2 minut, jednak najlepiej nie sugerować się czasem, tylko obserwować oponki, lekko odwracając widelcem i sprawdzając ich kolor, gdyż czynniki takie jak stopień rozgrzania oleju czy grubość ciasta wpływają na czas smażenia)
- gotowe oponki wykładać na talerz wyłożony kawałkami ręcznika papierowego, żeby odsączyć je z tłuszczu
- po wyjęciu pierwszej tury oponek, wrzucamy następne pamiętając, że temperatura oleju może ulec zmianie, gdyż wrzucamy zimne ciasto, więc może zaistnieć potrzeba zwiększenia płomienia pod rondlem
- usmażone oponki kilka razy przełożyć na czysty ręcznik papierowy, żeby maksymalnie odsączyć je z tłuszczu

oponki z twarogiem i sodą oczyszczoną

Wystudzone oponki możemy oprószyć cukrem pudrem, choć i bez niego smakują wybornie, gdyż ciasto jest lekko słodkie. Oponki podczas smażenia zwiększają swoją objętość, więc podczas rozwałkowywania ciasta nie ma potrzeby wykrawać grubszych krążków niż wspomniany w przepisie 1cm.
Jeżeli nie mamy octu ani spirytusu, można dodać do ciasta trochę wódki lub innego mocnego alkoholu.
Smażąc większą ilość niż w przepisie, warto przygotować więcej oleju do smażenia, który będziemy sukcesywnie dolewać pomiędzy turami smażenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation