Kuchnia

Pyszności

SKŁADNIKI:
Ciasto:

50g drożdży

Łyżka cukru

Szklanka wody

Szczypta soli

500g mąki

Jajko

1/3 szklanki oleju

Farsz:

125g świeżych liści szpinaku

½ łyżki masła

125g śmietankowego serka

50g suszonych pomidorów

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

Dodatki:

Jajko do posmarowania bułeczek

Zielony pieprz marynowany na oczy








PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozprowadzamy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, robimy dołek do którego wbijamy jajko i wlewamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto dłońmi, na koniec dolewając olej. Jak ciasto jest już jednolite- formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Szpinak myjemy, siekamy wrzucamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie masła, doprawiając solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Jak ostygnie dodajemy serek śmietankowy o neutralnym smaku, i pokrojone w kostkę pomidory. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5-1 cm i wycinamy większe kółka, z których zrobimy bułeczki i mniejsze, na noski i uszy. Na środku większego kółka kładziemy farsz. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy drugim kółkiem, dokładnie sklejamy brzegi formując bułeczkę. Na środku przyklejamy mniejsze kółko- nosek. Nożem robimy wgłębienia- nozdrza. Nad nosem wciskamy mocno zielony pieprz marynowany- to będą oczy. Po bokach przyklejamy uszy- zrobione z mniejszych kółek pociętych na 4 części. Elementy z ciasta mocujemy za pomocą roztrzepanego jajka. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- pamiętając o odstępach, bo bułeczki urosną! Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny i smarujemy resztą roztrzepanego jajka. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation