Kuchnia

Pyszności

Palce wiedźmy
Przepis na palce wiedźmy – kruche ciasteczka
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Składniki (na ok. 50 szt. małych palców lub 25 dużych):
Półkruche ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
25 – 50 szt. blanszowanych, całych migdałów
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przydatne poradniki:
Jak zrobić kruche ciasto


Wykonanie:

Krok 1. Masło wyjęte z lodówki ucieramy w misce mikserem.
Krok 2. Dodajemy cukier, jajka i wanilię i nadal ucieramy. W masie mogą pozostać niewielkie grudki masła.
Krok 3. Do masy dosypujemy przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem.
Krok 4. Szybko zagniatamy kulę ciasta.
Krok 5. Przykrywamy ciasto ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
Krok 6. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i formujemy wałeczki w kształcie palców.
Krok 7. W końcówki palców wciskamy całe, blanszowane migdały, a w stawach i przy paliczkach robimy zagłębienia za pomocą wykałaczki.
UWAGA: po pieczeniu migdały mogą odpadać, dlatego warto „otulić” je ciastem. Po upieczeniu odklejone migdały można przykleić z powrotem do ciastek za pomocą lukru.
Krok 8. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut, na drugiej półce (licząc od dołu).
Krok 9. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy będą jasnozłote, jeszcze niezrumienione.
UWAGA: Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciastka w trakcie pieczenia nieznacznie wyrastają. Mniejsze ciasteczka upieką się szybciej niż większe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation