Kuchnia

przepis na obiad

Zupa krem z dyni i selera podana z chrupiącym bekonem
SKŁADNIKI (4 osoby):

kawałek dyni (około 1/2 kg)
1 seler średniej wielkości
2 cebule
1 kubek śmietany zakwaszanej 12%
3/4 litra bulionu warzywneg0
1/4 kostki masła
8 cienkich plastrów bekonu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta szafranu (dowolnie)
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Dynię, seler i cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę. Lekko ją solimy.
Jak cebula się lekko zeszkli to dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy je rozgniecionymi ziarnami kolendry oraz gałką muszkatałową.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
Zupę lekko ochładzamy aby ją zmiksować.
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i przyprawiamy szczyptą szafranu.
Na patelni, na której się smażyły warzywa, układamy plastry boczku i smażymy je na chrupko.
Zupę podajemy z kawałkami chrupiącego bekonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation