Kuchnia

Pan Deserrr

Confit z pomarańczy z sorbetem z wina
Confit:
6 małych pomarańczy
5 szklanek cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu

Sorbet:
2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego)
1/4 szklanki białego deserowego wina


Robimy confit: Z każdej pomarańczy odkrawamy czubek i spód (1,5 cm u góry i 5 mm od dołu). Wbijamy nóż w środek owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, uważając, by nie uszkodzić albedo (białej błonki) i skórki.
W owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, starając się nie naruszyć skórki.
W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zmiękną, około 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Robimy syrop: w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, około 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 minut). Studzimy. Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet: mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation