Kuchnia

Pan Deserrr

Galaretka z ananasem

puszka ananasa w kawałkach
kilkanaście wiśni z konfitury
2 szklanki wytrawnego białego wina
sok i otarta skórka z połowy cytryny
1/2 szklanki cukru
żelatyna ? 4 łyżeczki na 2 szklanki płynu


Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Ananasa przecedzamy nad garnkiem. Dodajemy do tej zalewy wino, sok oraz skórkę otartą z cytryny, doprawiamy do smaku cukrem i zagotowujemy. Dokładamy napęczniałą żelatynę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i zdejmujemy galaretkę z ognia. Rozlewamy część przestudzonej galaretki do szklanych pucharków (powinna sięgać do 1/3 wysokości tych naczyń), przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka w pucharkach stężeje, układamy na niej kawałki ananasa, dekorujemy wisienkami z konfitury, zalewamy pozostałą galaretką i trzymamy w chłodzie, aż i ta warstwa galaretki zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation