Kuchnia

Wedle uznania

WANILIOWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI.

Spód:

* 200 g herbatników



* 200 g masła



Masa serowa:



* 800 g tłustego sera białego (z wiaderka lub trzykrotnie mielonego)



* 4 jajka



* 1 szklanka cukru



* 1 budyń waniliowy



* 1 laska wanilii



* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



* 500 g truskawek



* cukier puder do posypania



Herbatniki rozkruszamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z roztopionym masłem. Taką masą wykładamy tortownicę (25 cm) i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.



W tym czasie przygotowujemy ser. Jajka ubijamy z cukrem, ekstraktem z wanilii i ziarenkami z laski wanilii. Dodajemy stopniowo ser i cały czas mieszamy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy budyń (proszek) i dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na spód z ciastek i na wierzchu gęsto układamy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation