Kuchnia

Pieczywo & Tosty

kolorowa kuchnia: crostini z fetą i rukolą
crostini, czyli opiekane bagietki z przeróżnymi dodatkami, idealne na każdą okazję. dzisiaj proponuję farsz z rukoli, sera feta oraz chrupiącej szynki - pyszności. polecam!

składniki:

bagietka
rukola
twardy ser feta
skórka starta z pomarańczy
cienkie plastry wędzonej szynki*
oliwa z oliwek

wykonanie:

bagietkę kroimy w kromki o grubości 1 cm. każdą kromkę smarujemy z dwóch stron oliwą i zapiekamy, aż się przyrumienią.
ser feta rozkruszamy w miseczce, dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz oliwę z oliwek (na 200 g sera używamy, skórkę startą z 1 dużej pomarańczy oraz 2 łyżki oliwy z oliwek)
plastry szynki podpiekamy na patelni grillowej (teflonowej lub w piekarniku), aby była chrupiąca. rozkruszamy ją lub kroimy w drobną kostkę.
na każdej kromce układamy rukolę, na niej 2 łyżeczki farszu z sera i posypujemy szynką.
smacznego!

* użyłam szynki szwarcwaldzkiej, mocno wędzonej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation