Kuchnia

Pieczywo & Tosty

Grzanki z pomidorami i mozzarellą

Składniki:
10 pomidorków koktajlowych
1 kulka sera mozzarella
bagietka lub inne pieczywo
4 łyżki oliwy z oliwek
1 główka czosnku
sól, pieprz, oregano
+
garść rukoli (opcjonalnie)
szczypiorek

Wykonanie:
Oliwę łączymy z przyprawami i solą. Czosnek dzielimy na ząbki (nie obieramy), układamy na plasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy połową oliwy.
Zapiekamy przez ok. 7 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Bagietkę kroimy, każdą kromkę polewamy odrobiną ziołowej oliwy.
Na wierzch kładziemy kawałek mozzarelli oraz pomidorki przekrojone na pół.
Grzanki układamy na blasze z pieczonym czosnkiem i ponowie wkładamy do piekarnika na kolejne 7-10 minut.

Grzanki podajemy ciepłe w towarzystwie rukoli i szczypiorku.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation