Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Głaszcze podniebiebie

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Tak jak mówi nazwa tego ciasta, jest proste, nie wymaga specjalnych umiejętności, ani nawet użycia miksera, za to cudownie, cynamonowo pachnie, jest wilgotne, z pyszną, chrupiącą, cynamonowo - cukrową skorupką na wierzchu. Nawet rodzynki mi w nim nie przeszkadzały.

Składniki:

- 520 g mąki

- 170 g cukru

- 2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 jajka

- 1 szklanka śmietany 12% lub 18 %

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 120 ml oleju

- 100 g rodzynek

- 3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru

Wymieszać razem mąkę, sodę, cukier i sól. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

Cynamon wymieszać z 80 g cukru.

Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki ( warstwy się bardziej wymieszają ). Piec 65 min, w 150 st. C z termoobiegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation