Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Miękkie ciasteczka pomarańczowe

Składniki:

* 100 g białej czekolady

* 70 g cukru

* 400 g mąki (350 g + 50 g)

* 80 g masła

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 jajko

* 1 duża, soczysta pomarańcza

Przygotowanie:



Czekoladę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Łączymy ją w misce z cukrem, mąką (350g) i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i wcieramy je palcami w suche składniki do czasu utworzenia się drobniutkiej kruszonki. Następnie dodajemy jajko, skórkę otartą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty. Zagniatamy miękkie i delikatne ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk (to zależy od wielkości pomarańczy i ilości soku) to dodajemy dodatkowe 50 g mąki. Jednak ciasto nie powinno być zbyt twarde. 

Formujemy i pieczemy jak w opisie powyżej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation