Design

Design

Panna cotta

Chyba nie przesadze nazywajac ja odkryciem tego lata. Lekki, wykwintny wloski deser zachwyci najbardziej wymagajacych smakoszy. Jakby tego bylo malo przygotowanie panny cotty jest dziecinnie proste. W deserze o tak minimalistycznej formie o pelnym sukcesie decyduje jakosc uzytych skladnikow. Prawdziwa smietana i ziarenka laski wanilii z pewnoscia do nich naleza, jednak na blogu postanowilam zaprezentowac wersje "light";). Panna cotta najlepiej smakuje ze swiezymi owocami jagodowymi lub sosami owocowymi. Polecam goraco;)!

Składniki

Skladniki (na 5 srednich porcji):
* 80 dkg jogurtu naturalnego
* opakowanie zelatyny (u mnie 12 rozpuszczalnych blatow)
* slodzik wg uznania lub 3-4 lyzki cukru
* cukier waniliowy
* odrobina mleka do rozpuszczenia zelatyny
* ponadto owoce jagodowe i galaretka owocowa

Sposób przygotowania

Blaty zelatyny namoczyc w zimnej wodzie i rozpuscic w cieplym mleku. Sypka zelatyne od razu rozpuscic w cieplym mleku. W misce polaczyc jogurt z cukrem i cukrem waniliowym. Lekko przestudzona zelatyne dodac do masy jogurtowej. Napelnic kokilki (najlepiej do samego brzegu) lub jedna wieksza forme. Wstawic do lodowki na cala noc.

W przypadku panny cotty z galaretka na wierzchu napelniamy kokilki owocami i galaretka kilka godzin przed zrobieniem masy jogurtowej.

Panne cotte wyjmujemy z naczyn ogrzewajac je przez pol minuty w goracej wodzie (latwo odejdzie od scianek). Podajemy z dodatkiem ciplego sosu owocowego lub podgrzanej konfitury.

Smacznego!

Sos owocowy:

* szklanka owocow jagodowych
* 1-2 lyzki cukru pudru

Owoce miksujemy w blenderze z cukrem pudrem. Przecieramy przez sitko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation