Kuchnia

wypieki

Kopiec kreta
Składniki na ciasto:

Pół kostki masła tj. 12,5 g
Szklanka cukru 2 jajka
1 i ½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
½ szklanki wody
Składniki na krem:
½ l śmietany kremówki
2 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół
3 banany
sok z 1 cytryny


Przygotowanie ciasta:

. Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia
. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy
. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy
. Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta
Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około 30 min.
Ciasto po upieczeniu lekko studzimy i w jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm )
Wydrążony środek drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu
Przygotowanie kremu:

1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę
2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier i śmietan fix
3. Do masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy
4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście-mniały.

Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy na nie ubitą śmietanę formując z niej kopiec. Posypujemy pokruszonym ciastem lekko je dociskając by nie odpadło. Wstawiamy ciasto do lodówki na 24 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation