Kuchnia

Słodkości - przepisy

Sernik z bitą śmietaną, truskawkami i migdałami

SKŁADNIKI:

1 kg twarogu do serników
1/2 aromatu śmietankowego
8 jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g miękkiej margaryny do wypieków
150 ml śmietany kremówki 36%
1 śmietan fix
1/3 szklanki cukru pudru
350 g świeżych truskawek
Melisa (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początku oddzielamy sobie żółtka od białek, i wlewamy w dwie oddzielne miseczki. Do żółtek dodajemy cukier i całość ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, następnie margarynę, aromat śmietankowy i mąkę. Z naszych białek, które znajdują się w drugiej misce ubijamy sztywną pianę. Kiedy piana jest gotowa, dodajemy ją do pierwszej miski i następnie całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie tortownice lub blachę wykładamy papierem do pieczenia. Sernik pieczemy przez około pięćdziesiąt minut, w nagrzanym piekarniku do 170 C w termoobiegu. Upieczony sernik odstawiamy do przestudzenia. Kiedy ciasto jest już delikatnie przestudzone, odstawiamy go na około sześćdziesiąt minut do lodówki. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i śmietan fix. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy na pięć- dziesięć minut. Truskawki dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy. Gotową bitą śmietanę i truskawki wykładamy na sernik. Boki naszego ciasta posypujemy płatkami migdałów. Całość delikatnie dekorujemy listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation