Kuchnia

Kuchnoa

Norweskie ciasto z rabarbarem

Składniki:

1/4 szkl. masła stopionego
1/3 szkl. mleka
2 jajka
1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl)
1 1/4 szkl. mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łodyga rabarbaru (dałam ok. 200 g)


Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 22-23 cm (użyłam foremki 20x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać roztopione masło, mleko i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować, aż się całość połączy. Ciasto wlać do przygotowanej foremki, wierzch posypać rabarbarem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation