Kuchnia

DESERY

Sernikowe trifle z truskawkami


Składniki

ok. 300 g truskawek
5 łyżek cukru
250 g kremowego twarożku (użyłam Campiny)
200 ml śmietanki 36%
ziarno Tonki lub wanilia
120 g ciastek do tiramisu lub biszkoptów
-
Do nasączenia biszkoptów:
4 łyżki likieru (użyłam truskawkowego z tego przepisu: http://anna.przepisy.net/likier-truskawkowy/)
3 łyżki czerwonej herbaty
1 łyżka miodu


Sposób przygotowania

Mieszamy likier, czerwoną herbatę i miód.

Biszkopty rozkruszamy w dłoniach. Skrapiamy je likierem z herbatą. Mieszamy dokładnie. Przekładamy je na dno 6 kieliszków.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Odstawiamy.

Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy twarożek, łączymy dokładnie. Dodajemy utarte ziarno Tonki lub wanilię albo aromat migdałowy.

Połówki truskawek układamy na pokruszonych ciastkach.

Całość zalewamy masą serową. Dekorujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation