Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy

Składniki:

265 g mąki pszennej
60 g jasnego cukru muscovado (dałam ciemny)
60 g zwykłego cukru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 ml oleju
110 ml. soku pomarańczowego
4 jajka
210 g startej marchewki
skórka z 1 dużej pomarańczy


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce umieścić cukier, olej, sok, jajka i rozmieszać. Dodać marchewkę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i przesiać do mokrych składników. Całość wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Przelać do przgotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation