Inne

kulinarnie-ciasteczka,bloki,kulki,praliny

Pavlova

150 g białek (ok. 4 duże białka)
200 g cukru pudru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu

Bita śmietana lub serek mascarpone wymieszane z cukrem pudrem do smaku
owoce
listki mięty

Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, na końcu wmieszać mąkę, wlać ocet i zamieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 st C.
Papier do pieczenia ułożyć na blasze, narysować koło o średnicy 18-20 cm i wyłożyć na nim ubitą pianę.
Temperaturę zmniejszyć do 120 st C. Wstawić bezę i piec ją 1 h 20 minut*.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i poczekać aż beza w nim ostygnie.

Ostudzoną bezę udekorować tuż przed podaniem bitą śmietaną i owocami. Taka beza nie może stać zbyt długo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation