Kuchnia

Przepisy na ciasta

Gofry na zakwasie

składniki:

1 szklanka zakwasu (u mnie żytni)
1,5 szklanki pełnego mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli (w oryginale była 1 łyżeczka)
1 łyżeczka sody
olej lub masło do wysmarowania formy gofrowej


wykonanie:

Wieczorem przed pieczeniem należy w misce wymieszać zakwas, mleko i 1 szklankę mąki. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Rano dodać pozostałą mąkę, jajka i sól, wszystko połączyć z miksturą z dnia poprzedniego. Miksować, ale niezbyt długo – tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Rozgrzać gofrownice, posmarować masłem lub olejem. Wlewać masę i piec 4-5 minut, aż gofry będą złociste. Im dłużej będą się piec, tym będą bardziej chrupiące.
Do momentu podania trzymać w piekarniku nagrzanym do temperatury 100'C.
Można podawać je z dowolnymi dodatkami, na słodko lub wytrawnie. Najlepsze są ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation