Kuchnia

Przepisy na ciasta

Ciasto czekoladowe

Komentarze

Paula Kusia 10 lat temu
Czy można prosić przepis? Bo wygląda przecudnie!
Aga 10 lat temu
Kliknij prosze w zdjecie , ono prowadzi do przepsiu
Mogłabym również prosić o przepis?:)
Hymm.. Klikam w zdjęcie, ale wyświetla się że nie znaleziono strony.
Też bym poprosiła o przepis, bo tak smacznie te ciasto wygląda. :)
rzeczywiście, strona już nie działa. Ale ciasto można zrobić tak:
Rzeczywiście, strona nie działa. Ale ciasto można zrobić tak:
125 g masła
375 g gorzkiej czekolady
175 g brązowego cukru
35 g mąki pszennej
2 łyżki mleka
120 g mielonych migdałów
5 jajek

Stopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać cukier, przesianą mąkę, mleko, mielone migdały i wymieszać. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Wlać masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170° C. Zdjąć folię, odstawić ciasto do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
A krem tak:

laska wanilii
400 ml pełnego mleka
4 żółtka
80 drobnego cukru
30 g skrobii kukurydzianej
25g masła (+ ewentualnie 50 g)
wanilię rozciąć, wydrążyć ziarenka, wszystko włożyć do garnka i zagotować z mlekiem; między czasie zmiksować starannie żółtka, cukier i skrobię tak, aby cukier się dokładnie rozpuścił; zagotowane mleko wlewać delikatnie do masy mieszając energicznie, a gdy wszystko się połączy – przelać do garnka, zagotować i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia; przykryć folią spożywczą, odstawić na 10 minut, dodać masło starannie mieszając, ponownie przykryć i schłodzić; do schłodzonego kremu można wmiksować jeszcze kolejne 50 g miękkiego masła i wtedy uzyskamy bardziej delikatną masę,
Joanna O. 10 lat temu
ja bym zrobiła biszkopt z kakao, a na to bita śmietana z truskawkami / jogurt (z żelatyną) i truskawkami lub truskawki w ptasim mleczku ;)
Joanna, i też będzie pysznie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation