Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta

Babka piaskowa
Składniki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
ew. skórka z cytryny
Przygotowanie
Krok 1.
Przygotowanie zaczynam od oddzielania białek od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i kręcę na jasny kogel.


Krok 2.
Dolewam olej lub masło i znów miksuję, potem mąka ziemniaczana, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa itd). Miksuję.


Krok 3.
Pianę ubijam z białek i delikatnie dodaję ją do gęstej masy żółtkowej.


Krok 4.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub migdałami (w wersji bezglutenowej). Przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od formy, może się różnić do 15 minut, sprawdźcie po prostu wbijając patyczek, z wierzchu powinno być złociste.

Babkę polewam zwykłym lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation