Kuchnia

Przepisy na ciasta

Babka czekoladowa
Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 35 dkg
masło 25 dkg
jajko 4 szt
mleko 1 szklanka lub śmietany
kakao 3 łyżka
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder do posypania lub czekolada do polania
Wykonanie:

Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation